Planteædere, Altædende og Kødædere.

HERBIVORES - PLANTEÆDERE (KANINER, KØER, FÅR)

Planteædere spiser planter, og deres fordøjelsessystem har tilpasset sig til at absorbere næringsstoffer fra plantemateriale.

Flade tænder;

Planteædere har firkantede, flade tænder designet til at knuse og male plantemateriale med en sideløbende bevægelse.

Lange fordøjelseskanaler;

Plantemateriale er vanskeligt at fordøje, især plantecellulose. Planteæderenes tarme er op til 10 gange længere end deres kropslængde, hvilket giver fordøjelsessystemet tid til at nedbryde og absorbere korrekt.

Fordøjelsesenzymer;

Amylase er indeholdt i spyt hos planteædere kombineret med tyggebevægelsen hvilket hjælper med at nedbryde den grove fiber og kulhydrater, der udgør plantemateriale.

OMNIVORES - ALTÆDENDE DYR (MENNESKER, GRISE, BJØRNE)

Altædende dyr (Omnivores) som Bjørnen, har udviklet sig igennem tiden til at spise både planter og kød, og har derfor tilpasset deres fordøjelsessystemer til også at kunne udnytte plantemateriale.

Tænder der river og knuser;

Altædende dyr har skarpe hjørnetænder på forsiden af munden for at kunne rive kødlunser af byttedyret og flade kindtænder for at knuse og male fibre fra plantemateriale.

Mellemfordøjelseskanaler;

Altædendendyr har en mellemlang fordøjelseskanal til at fordøje kødbaserede proteiner og fedtstoffer, men kanalen er stadig lang nok til at kunne fordøje grøntsager og plantemateriale og absorbere alle næringsstoffer. (Bemærk, at nogle grøntsager, der er svære at fordøje, såsom majs, kan passere direkte igennem tarmsystemet, hvis de ikke tygges korrekt, derfor har altædende dyr flade kindtænder).

Fordøjelsesenzymer;

Som med planteæderen, indeholder altædende dyrs spyt også Amylase, som nedbryder det vegetabilske plantemateriale som i samarbejde med tyggebevægelsen fra de flade kindtænder, hjælper til med at nedbryde de grove fibre og kulhydrater som plantematerialer udgør, og sikrer en korrekt absorbering af de vegetabilske næringsstoffer.

CARNIVORES - KØDÆDERE (KATTE, LØVER, HUNDE, ULVE)

Carnivore betyder på latin "Kødædere", og klassificeringen refererer til kostvaner, der hovedsagelig består af kød.

Skarpe og skærende tænder;

En kødæders tænder er designet til rivning og skæring (ikke knuse/male). Kødædere har forlænget fortænder, som bruges til at dræbe byttedyr og dens trekantformede kindtænder, virker som et savtakket blad og fungerer i en lodret saksbevægelse for at give en skærefunktion som skærer og river kød af byttedyret.

Kort fordøjelseskanal;

En kødæder har en kort fordøjelseskanal og en stærk mavesyre der ( en pH værdi på 1-2 sammenlignet med mennesker der har en pH på 4-5) fordøjer hurtigt og effektivt kødbaseret protein, knogler og fedt.

Fordøjelsesenzymer;

Amylase er ikke til stede i spyt hos kødædende dyr, derfor er belastningen af fordøjelsen af kulhydrater taget af bugspytkirtlen. En længere overbelastning af bugspytkirtlen er forbundet med insulinresistens og i sidste ende svigt i bugspytkirtlens evne til at fremstille insulin, som er fundet i type II diabetes.

Konklusioner

De genetiske egenskaber hos både hunde og katte klassificerer dem som kødædende dyr, derfor ville de historisk have spist en kost næsten udelukkende af kød.

  • Spidse tænder designet til at rive og skære.

  • Kæber designet til at sluge hele stykker mad (ikke knust/malet).

  • Stærk mavesyre (pH 1-2).

  • Kort tyndtarme.

  • Fordøjelsesenzymer tilpasset til nedbrydning af kød.

  • Fraværet af enzymet Amylase indikerer med tydelighed, at en kødæderes fordøjelsessystem ikke er udviklet til at nedbryde vegetabilsk og kulhydratfyldt materiale, da den ikke vil kunne udnytte plantematerialet grundet fraværet af Amylase.

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

KONTAKT

Tel: 42 45 38 38 - e-mail: salg@edenpetfooddanmark.dk
Åbningstider - Alle hverdage 9:00-17:00

©2020 Eden Petfood Danmark

0